fbpx

Big Five Persoonlijkheidsmodel

Author: Floor Hendriks | Published on woensdag 28 februari 2018 | Last updated on woensdag 15 september 2021

Big Five model

 

Het Big Five persoonlijkheidsmodel: wat is het en wat kunt u ermee?

In de human resource branche wordt steeds vaker gebruik gemaakt van persoonlijkheidsmodellen. Door een persoonlijkheidstest af te nemen bij een kandidaat of werknemer, krijgt u een duidelijk beeld van zijn of haar persoonlijkheid. Dit beeld kunt u gebruiken om te bepalen of een kandidaat wel of niet bij uw bedrijf past, welke functie deze kandidaat het beste kan bekleden en om te toesten of een bestaande werknemer wel of niet op de juiste plek zit in de organisatie.

Er zijn diverse persoonlijkheidsmodellen die u als human resource manager in kunt zetten. Eén van de bekendste en populairste modellen, is het Big Five persoonlijkheidsmodel. Meer over dit model, leest u op deze pagina.

 

Het Big Five persoonlijkheidsmodel: een korte introductie

Het Big Five persoonlijkheidsmodel is een model met vijf karaktertrekken. Het model wordt gebruikt bij psychologische onderzoeken, maar ook bij werving en selectie, het analyseren en aanpakken van conflicten op de bedrijfsvloer en coaching. Ook als human resource manager kunt u dit persoonlijkheidsmodel gebruiken.

Een belangrijk kenmerk van de Big Five persoonlijkheid, is dat de scores op de vijf karaktertrekken normaal verdeeld zijn. Mensen die deze test maken, worden niet in een vakje geplaatst. Zij kunnen bijvoorbeeld ook een beetje introvert en tegelijkertijd een beetje extravert zijn. Dit maakt de Big Five persoonlijkheidstest erg betrouwbaar en dus bruikbaar.

 

Hoe werkt het Big Five persoonlijkheidsmodel?

Zoals al eerder vermeld, zijn er vijf karaktereigenschappen volgens de Big Five persoonlijkheid. Deze karaktereigenschappen worden hieronder kort beschreven.

Extraversie

Extraversie is de mate waarin een persoon wel of geen behoefte heeft aan contact met anderen. Extraverte personen zijn sociaal, actief en praatgraag. Introverte mensen werken liever alleen, in een rustige omgeving.

Inschikkelijkheid

Inschikkelijkheid wordt in de Big Five persoonlijkheidstest ook wel vriendelijkheid genoemd. Dit is de mate waarin een persoon meegaand, tolerant en hulpvaardig is. Een minder inschikkelijk persoon is vaak competitiever en soms minder meewerkend.

Zorgvuldigheid

Zorgvuldigheid staat voor de mate waarin een persoon georganiseerd en doelgericht werkt.

Emotionele stabiliteit

Emotionele stabiliteit staat voor de mate waarin een persoon wel of niet emotioneel stabiel is. Is iemand niet emotioneel stabiel, dan is deze persoon neurotisch.

Openheid

Openheid staat doorgaans voor de mate waarin een persoon open wil en kan spreken, maar bij de Big Five persoonlijkheidstest staat dit begrip voor iets anders. In dit geval staat openheid namelijk voor de mate waarin een persoon open staat voor nieuwe ervaringen en/of nieuwe ideeën. Mensen die hoog scoren in deze categorie, zijn vaak wat flexibeler dan mensen die lager scoren.

 

Een persoonlijkheidstest zonder hokjes

Zoals al eerder vermeld, zet de Big Five persoonlijkheidstest mensen niet in hokjes. U kunt bijvoorbeeld een beetje extravert zijn, een beetje zorgvuldig of een beetje open voor nieuwe ervaringen en ideeën.

Na het maken van de test, ziet u precies welke scores u per karaktereigenschap haalt. Is uw score erg hoog of laag, dan zit u bij deze karaktereigenschap in een van de uitersten. In dit geval bent u bijvoorbeeld helemaal niet of juist heel erg extravert. Is uw score gemiddeld, dan bent u in dit geval een beetje extravert, maar niet heel erg.

 

Het Big Five persoonlijkheidsmodel gebruiken: tips

Wilt u de Big Five persoonlijkheidstest gebruiken in uw bedrijf? Dan geven wij u graag enkele tips om deze test op de juiste manier in te zetten bij het screenen van kandidaten en het testen van uw bestaande personeel.

Tip 1: geef uw gesprekspartner de tijd om de test te maken

Het is zonde als de Big Five persoonlijkheidstest afgeraffeld wordt, simpelweg omdat de test in dit geval minder betrouwbaar is. Geef wel aan dat uw gesprekspartner niet te lang moet nadenken over de vragen en antwoorden in de test. Door te veel na te denken, is de kans op betrouwbare antwoorden namelijk ook weer kleiner.

Tip 2: kies een betrouwbare test

Er zijn vele bedrijven die de Big Five persoonlijkheidstest aanbieden. Niet alle bedrijven hebben een betrouwbare test. Door een betrouwbare test te kiezen van een goede partij, weet u zeker dat u een goed onderzoek af kunt nemen. Dit is belangrijk, want alleen een goed onderzoek biedt een duidelijk beeld van iemands persoonlijkheid.

Tip 3: bespreek de test

Heeft u een test afgenomen met een kandidaat voor een openstaande functie of een bestaande werknemer binnen de organisatie? Vergeet de test dan niet te bespreken. De kale onderzoekresultaten zijn interessant, maar iemands commentaar op deze onderzoeksresultaten zijn nog interessanter. Vraag bijvoorbeeld of hij of zij het eens is met de resultaten, ofwel of hij of zij zich in de resultaten herkent. Vraag ook eens verder: waarom is uw gesprekspartner nu eigenlijk zo? Wat vindt hij of zij hiervan? Is dit juist goed of slecht?

 

Door vragen te stellen over de resultaten van de Big Five persoonlijkheidstest, krijgt u een nog duidelijker beeld van het karakter van uw gesprekspartner. Dit maakt het persoonlijkheidsmodel nog waardevoller in uw werk als human resource manager.

Vond je het een interessant artikel? Delen kan via:

OP DE HOOGTE BLIJVEN?