fbpx

Tips voor het voeren van een goed voortgangsgesprek

Auteur: Floor Hendriks | Published on: dinsdag 29 mei 2018 | Last updated on: woensdag 17 juli 2019

voortgangsgesprek hrmforce

Als onderdeel van de ontwikkelcyclus speelt het voortgangsgesprek een belangrijke rol. Het is de eerste tussentijdse meting van de werknemer nadat er voor hem of haar tijdens het planningsgesprek een pad werd uitgestippeld. Hoe vergaat het de werknemer op dit pad, zit er voortgang in de ontwikkeling en worden de doelstellingen gehaald? In dit artikel geven wij een aantal tips voor het voeren van voortgangsgesprekken.

 

1. Voer het gesprek op basis van gelijkwaardigheid

Tijdens het voortgangsgesprek ook wel functioneringsgesprek genoemd, wordt er gekeken hoe het een werknemer vergaat bij het behalen van de gestelde doelen en resultaten. Maar ook of deze doelen haalbaar zijn. Dergelijke gesprekken werken dan ook naar twee kanten en moeten plaatsvinden op basis van gelijkwaardigheid. In een ideale situatie wordt er niet alleen gefocust op het functioneren van de werknemer maar is er ook ruimte voor suggesties en eventuele kritiek op de leidinggevende. Samen bekijken wat de beste manier is om het doel te bereiken, werkt meestal het best.

 

2. Voer meerdere voortgangsgesprekken per jaar

Het beoordelingsgesprek is uiteindelijk de laatste stap in de ontwikkelcyclus van een werknemer. Daar moet blijken of de doelstellingen daadwerkelijk zijn gehaald en of er voldoende resultaat is geboekt. Het is daarom belangrijk dat er tussendoor genoeg ruimte wordt vrijgemaakt om de ontwikkeling in kaart te brengen. Een voortgangsgesprek kan daarom gerust meerdere keren per jaar plaatsvinden. Op deze manier wordt de ontwikkelcyclus van een werknemer doeltreffend begeleid. Zo kan er tijdig worden ingegrepen wanneer bepaalde dingen anders lopen dan was gepland, en kan de werknemer indien nodig vragen om extra ondersteuning wanneer hij problemen ondervindt.

 

3. Besteedt ook aandacht aan positieve eigenschappen

Aandacht hebben voor de positieve eigenschappen van een medewerker, is een taak van de HR-professional die niet moet worden onderschat. Het is een mens niet vreemd om blij te worden van een compliment. Het werkt motiverend en stimulerend en levert vaak meer resultaat op dan wanneer de aandacht vooral is gericht op de dingen die niet goed gaan. Ieder mens heeft bepaalde talenten, deze zoveel mogelijk kunnen en mogen ontwikkelen op de werkvloer, komt het algemene eindresultaat van een bedrijf of organisatie alleen maar ten goede.

 

4. Digitaliseer de beoordelingscyclus

Veel HR managers ervaren het ordenen van de verschillende ontwikkel- en beoordelingsgesprekken als een uitdaging. Daarnaast ontbreekt vaak actuele informatie van de ontwikkeling en resultaten van het personeel om echt goed te kunnen beoordelen. Steeds meer bedrijven en organisaties stappen daarom over op speciaal voor human resource management ontwikkelde software. Dit maakt het mogelijk om gemakkelijk (en snel!) de tussentijdse gesprekken te beheren en geeft real-time inzicht in de ontwikkeling van werknemers. HRM software heeft daarnaast nog meer handige functionaliteiten, zoals het maken van sterkte/zwakte analyses, eenvoudig opeenvolgende beoordelingsformulieren genereren en dynamische individuele ontwikkelplannen creëren.

 

Meer weten over het digitaliseren van uw beoordelingscyclus?

Met de HRM software van hrmforce digitaliseert u eenvoudig de ontwikkel- en beoordelingscyclus. Zo bespaart u tijd en heeft u real-time inzicht in de ontwikkeling van uw personeel. Geïnteresseerd in wat hrmforce voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Interesting article? You can share it here:

Floor Hendriks

Floor heeft een royale ervaring in het adviseren en implementeren van (online) HR instrumenten en diensten. Al meer dan tien jaar specialiseert hij zich in het benutten van online assessments en tools voor talent management uitdagingen in de HR cyclus met als doel de prestaties van medewerkers en organisaties te verhogen.