fbpx

Van Quiet Quitting naar Joyful Joining: zo pak je dat aan in 2023

Auteur: Floor Hendriks | Published on: woensdag 14 december 2022 | Last updated on: woensdag 14 december 2022

van quiet quitting naar joyful joining

Het is bijna Kerstmis: een mooi moment om als organisatie terug te blikken op het afgelopen jaar, en plannen te maken voor 2023. Ook veel medewerkers gebruiken hun vrije dagen bij de kerstboom om te reflecteren op hun werk. Zitten ze nog wel op hun plek? Het is slim om daar als werkgever of HR-manager nu al op in te spelen – zodat jouw mensen ook in het nieuwe jaar gemotiveerd voor je blijven werken.

Ga eens na: hoe zaten jouw medewerkers er vorig jaar rond deze tijd bij? Je kunt het je misschien al bijna niet meer voorstellen, maar in december 2021 zat Nederland in lockdown. Een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking werkte dagelijks op hun zolderkamer of aan de keukentafel.

Leerkrachten gaven maanden les via Teams of Zoom – lang niet altijd van harte. Zorgprofessionals, beveiligers en andere cruciale beroepsgroepen die wél de deur uit moesten, deden dat na de nodige voorzorgsmaatregelen. Hun werkdagen waren stressvoller en ze liepen meer risico om besmet te raken met het coronavirus. Bij het minste of geringste kuchje moesten ook zij thuisblijven.

 

Veel twijfelaars

Hoewel de tijd van lockdowns en mondkapjes gelukkig achter ons lijkt te liggen, zijn de na-effecten van de coronacrisis op de arbeidsmarkt nog volop zichtbaar. De pandemie bracht veel mensen tot bezinning: welke kant ga ik eigenlijk op met mijn leven? Zit ik nog wel op de goede plek, word ik gelukkig van mijn baan? Dat leidde bij zo’n 30 procent van de werknemers tot carrièretwijfels, berichtte NU.nl.

Zulke loopbaantwijfels komen bij veel mensen opnieuw omhoog, nu het einde van het jaar nadert. De donkere dagen rond kerst leiden tot bezinning. Natuurlijk wil je als werkgever voorkomen dat jouw medewerkers na de feestdagen terugkomen met de mededeling dat ze zullen vertrekken. Maar hoe pak je dat aan? Goed nieuws: je kunt nu al in actie komen.

 

Mentale afhakers

Laten we eerst eens inzoomen op die twijfelaars. Niet allemaal zullen ze zomaar hun baan opzeggen, maar dat wil niet zeggen dat je er gerust op kunt zijn. Er lijkt een internationale trend doorgedrongen tot de Nederlandse arbeidsmarkt: quiet quitting. Merk je dat jouw werknemers de laatste tijd weinig zin hebben om meer te doen dan het absolute minimum? Dan zijn het ‘quiet quitters’ geworden. De term dook op in een TikTok-filmpje, dat bijna 500 duizend keer werd geliket en meer dan 40 duizend keer gedeeld.

Quiet quitting wil zeggen: op je werk alleen het hoognodige doen. Deze werknemers blijven dus wel in dienst en voeren de taken in hun functieprofiel uit, maar ze zullen nooit een stapje extra zetten. Stipt om vijf uur gaat hun werklaptop dicht. Ze werken niet over, assisteren niet bij projecten van collega’s, en het personeelsuitje organiseren? Ho maar. Kortom: fysiek komen ze opdagen, maar mentaal zijn ze afgehaakt.

Opvallend genoeg komt quiet quitting voor onder verschillende generaties. Deels zijn het oudere werknemers, die hun tijd uitzitten tot hun pensioen. Een ander deel van de ‘quitters’ zijn juist jongere medewerkers. Met name Generatie Z – geboren vanaf 1997 – vindt een goede balans tussen werk en privé belangrijk. Zij zijn niet bereid zo ver te gaan voor een werkgever als de generatie voor hen, de millennials.

 

Niet veroordelen

Als werkgever of HR-manager klinkt een quiet quitter jou waarschijnlijk in de oren als een horrorscenario. Experts stellen dat je dit gedrag niet moet veroordelen, maar juist als signaal moet zien. Want: wat zijn de werkomstandigheden, waardoor werknemers mentaal afhaken? En welke rol heb je hierin als werkgever?

Het is goed om je te realiseren waardoor mensen quiet quitter worden. Dat heeft alles te maken met hoge werkdruk – veroorzaakt door de historische krapte op de arbeidsmarkt. Vooral in de zorg en het onderwijs is er veel verloop. Ook hybride werken wordt als oorzaak genoemd. De focus van het werk komt daardoor meer te liggen op productiviteit en efficiëntie, en minder op werkplezier, loyaliteit en teamgevoel. Terwijl dat juist zaken zijn die werknemers binnenboord én gemotiveerd houden.

 

Dit kun je doen

Organisaties die werknemers blijvend en met enthousiasme aan zich weten te binden, investeren bewust in werkplezier, moedigen aan om voldoende te ontspannen en zorgen voor autonomie op de werkvloer. Gelukkig zijn werkplezier en teamgevoel óók factoren waar je als werkgever invloed op hebt!

Geef je werknemers dus een mooie start van 2023. Organiseer een royale nieuwjaarsborrel als je dat nog niet gedaan hebt, en plan meteen voor het voorjaar een teamuitje in. Bedenk ook hoe je medewerkers persoonlijk in de watten kunt leggen, bijvoorbeeld met een ‘happy new year’-verrassing op hun bureau. Maar zorg vooral dat je het hele jaar door oog hebt voor hun werk. Check regelmatig hoe het gaat, beloon ze voor hun inzet en deel complimenten uit. Kortom, laat merken dat je blij met ze bent!

Werknemers dragen natuurlijk ook zelf verantwoordelijkheid voor hun werkgeluk. Zoals mediavrouw Arianna Huffington schreef in een kritisch artikel: ‘Quiet quitting gaat niet alleen over stoppen met werken, het is een stap richting stoppen met leven.’ Het is zonde, stelt zij, om op een plek te blijven zitten waar je geen energie van krijgt. Huffington lanceert een alternatieve term, als tegenhanger van quiet quitting: ‘joyful joining’. Ofwel: vrolijk meedoen.

 

Nieuwjaarsgesprek

Hoe krijg je jouw mensen zover dat ze in 2023 ‘vrolijk meedoen’? Het allerbelangrijkste is om op tijd in gesprek te gaan. Vraag medewerkers op de persoon af of ze nog op hun plek zitten. Doe dit in een rustige 1-op-1-situatie: dat vergroot de kans dat iemand zich veilig genoeg voelt om open kaart te spelen.

Vraag werknemers ook naar hun plannen voor het nieuwe jaar. Wat zouden ze willen bereiken? Welke taken of projecten pakken ze het liefst op? Welke kennis en vaardigheden willen ze ontwikkelen? En zijn er misschien ook dingen die ze liever minder of niet meer doen? Bied aan om de ideeën samen vorm te geven. Bijvoorbeeld met een coachingtraject of persoonlijk ontwikkelplan.

Assessment als hulpmiddel

Wil je samen ontdekken hoe een medewerker het beste tot zijn of haar recht komt? Dan is een assessment een goed hulpmiddel. Een ontwikkelassessment is speciaal bedoeld voor medewerkers die niet meer op hun plek zitten, en op zoek zijn naar wat anders.

Je kunt zo’n assessment zien als een nulmeting. Het geeft een beeld van wat jouw mensen kunnen, waar hun talenten liggen, en in welke richting ze zich willen ontwikkelen. Met die kennis op zak ben je in 2023 klaar voor de volgende stap: samen zoeken naar een functie binnen jouw organisatie die helemaal bij diegene past. Zodat jouw medewerker volgend jaar hartstikke tevreden bij de kerstboom zit.

Wil je meer weten over assessments? Neem contact op! Bij ons laat je digitale assessments afnemen op locaties in heel Nederland. We ontvangen jouw medewerkers gastvrij en ze krijgen persoonlijke aandacht, zodat ze zich helemaal op hun gemak voelen. Check de website van Lamark of hrmforce voor de mogelijkheden.

Interesting article? You can share it here:

Floor Hendriks

Floor heeft een royale ervaring in het adviseren en implementeren van (online) HR instrumenten en diensten. Al meer dan tien jaar specialiseert hij zich in het benutten van online assessments en tools voor talent management uitdagingen in de HR cyclus met als doel de prestaties van medewerkers en organisaties te verhogen.