fbpx

7 tips + bonustip om werkstress bij jouw personeel te voorkomen

Auteur: Floor Hendriks | Published on: vrijdag 11 november 2022 | Last updated on: vrijdag 11 november 2022

 

Werkstress voorkomen v2

Een beetje stress door je werk? Dat herkent bijna iedereen wel – en het hoeft geen probleem te zijn. Maar helaas hebben veel Nederlanders last van te veel werkstress. Vooral in de zorg en het onderwijs is uitval door burn-out een groot probleem. Wat kun je hier als HR-manager of werkgever aan doen? Tijdens de Week van de Werkstress delen we 7 tips om stress bij jouw personeel te voorkomen.

De cijfers liegen er niet om: werkstress is de meest voorkomende beroepsziekte. In 2021 was maar liefst 21 procent van alle verzuim onder werknemers stressgerelateerd, becijferde ArboNed. Bij mensen die meer dan zes weken uit de running zijn, komt dat zelfs in zo’n 30 procent van de gevallen door mentale (over)spanning en burn-out.

Al dat verzuim door werkstress is niet alleen vervelend, het kost ook een hoop geld: maar liefst 2,8 miljard euro per jaar, becijferden TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat zijn getallen om even goed op je in te laten werken. Toch is stress niet per definitie slecht. Sterker nog, een béétje werkdruk heb je juist nodig om tot goede prestaties te komen. Het probleem ontstaat pas als de spanning structureel te hoog is, én je je tussendoor onvoldoende ontspant.

Dit jaar staat de Week van de Werkstress (14 t/m 18 november 2022) in het teken van het thema ‘fysiek en mentaal sterk’. Wat kun je als manager doen, om te zorgen dat jouw personeel zowel lichamelijk als psychisch sterk is en blijft? We geven je 7 handige tips.

1. Vraag waar jouw medewerkers behoefte aan hebben

Je kunt allerlei redenen verzinnen waarom jouw personeel stress ervaart. Maar je weet pas écht waar de kern van het probleem zit, als je het de mensen zelf vraagt. In gesprek gaan is daarom een belangrijke eerste stap.

Maak het onderwerp werkstress bespreekbaar tijdens de jaarlijkse gesprekscyclus. Houd er rekening mee dat medewerkers niet meteen het achterste van hun tong laten zien. Veel mensen zijn bang om te zeggen dat ze stress ervaren in hun werk, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken. Bijna de helft van de medewerkers (45 procent) denk dat hun werkgever daarmee de indruk krijgt dat ze hun werk niet aankunnen.

Toegeven dat je last hebt van werkstress, kan een kwetsbaar gevoel geven. Het is daarom heel belangrijk dat jij als werkgever investeert in een veilige werkomgeving. Bijvoorbeeld door open te communiceren over je verwachtingen, normen en waarden. En door je zelf óók kwetsbaar op te stellen. Vraag regelmatig feedback aan medewerkers. En ga lastige onderwerpen niet uit de weg, maar leg ze open op tafel.

2. Breng mensen in beweging

Lichaamsbeweging is een hele goede manier om stress te verminderen. Als je beweegt, maak je je hoofd leeg. En je maakt endorfine aan. Dat stofje geeft je een gelukkig gevoel, én het zorgt ervoor dat er minder cortisol (stresshormoon) wordt aangemaakt in je brein. Dubbele winst dus.

Wil je werknemers stimuleren om meer te bewegen? Wandel samen een ommetje tussen de middag. Met de Ommetje-app kun je daar zelfs een leuke competitie van maken. Of doe als bedrijf mee met een hardloopwedstrijd.

Je kunt het ook serieuzer aanpakken. Organiseer bijvoorbeeld bootcamps of yogalessen op kantoor. Of neem je secundaire arbeidsvoorwaarden onder de loep en vergoed de kosten van een sportschoolabonnement voor je personeel.

3. Verklein niet de draaglast, maar vergroot de draagkracht

Burn-outs ontstaan niet alleen doordat medewerkers te hard werken, maar vooral doordat ze onvoldoende herstellen. Zet er dus niet op in dat mensen hun draaglast verminderen, maar juist dat ze hun draagkracht vergroten.

Kijk samen van welke taken werknemers energie krijgen, en welk werk juist energie vreet. Dit is voor iedereen anders! Ga hier als team met elkaar over in gesprek, zodat je projecten slimmer kunt herverdelen. Misschien heeft de ene collega wel een hekel aan een bepaalde taak, terwijl een ander datzelfde werk fluitend uitvoert. Wijs medewerkers ook eens op de mentale Schijf van Vijf.

4. Zorg voor autonomie op de werkvloer

Autonomie is een van de belangrijkste energiegevers op de werkvloer. Werknemers die de vrijheid krijgen om hun werk zelf in te delen, zijn gelukkiger en ervaren minder werkstress. En dat is uiteindelijk ook goed voor de organisatie, want tevreden medewerkers zijn productiever.

Misschien vind je het niet zo makkelijk om de controle uit handen te geven. Toch is het belangrijk dat je dat doet. Hoe? Let vooral op de resultaten, en bemoei je minder met hoe, waar en wanneer mensen werken. Dat betekent trouwens niet dat je werknemers compleet loslaat. Een werkgever stelt juist veilige kaders, zodat medewerkers zich gesteund voelen.

5. Help mensen om op tijd uit te loggen

We leven in een 24-uurseconomie. En sinds de coronacrisis zijn de grenzen tussen werk en privé bij veel werknemers vervaagd. Dat is een risico, want wie voor zijn gevoel nooit écht vrij is, rust minder goed uit.

Zorg dus dat ‘vrij’ in jouw organisatie ook écht vrij is. Weersta de verleiding om medewerkers op hun vrije dag of in vakanties te bellen. En merk je dat iemand geneigd is om ’s avonds e-mails te beantwoorden, spreek diegene dan hierop aan. Het lijkt misschien fijn, zo’n ijverige werknemer. Maar uiteindelijk branden mensen door zulk gedrag sneller op.

En geef als leidinggevende het goede voorbeeld. Zeggen dat mensen geen werktaken moeten oppakken op hun vrije dag, is niet geloofwaardig als de baas zelf op zondag zit te e-mailen.

Heerst er in jouw organisatie een workaholic-cultuur? Je kunt de techniek een handje laten helpen. Belgische en Luxemburgse medewerkers van Lidl ontvangen tussen 18.00 uur en 7.00 uur geen interne e-mails. Zo wil het bedrijf mensen de kans geven om hun hoofd na werktijd leeg te maken.

6. Geef je personeel het gevoel dat hun werk zinvol is en gewaardeerd wordt

Medewerkers kunnen veel dragen, zolang ze het gevoel hebben dat ze zinvol werk doen. Op het moment dat ze ervaren dat al hun inspanningen nutteloos zijn, is dat zo’n mentale klap in hun gezicht, dat ze in één keer alle energie verliezen en opbranden.

Het is dus fundamenteel dat je de inspanningen van jouw mensen waardeert. Wees gul met complimenten, stuur een bloemetje naar iemand die zoveel jaar in dienst is, deel een bonus of cadeaubon uit aan teams die een lastig project hebben afgerond. Zulke waardering en erkenning geeft medewerkers het gevoel dat ze ertoe doen.

7. Bouw aan een lerende organisatie

Mensen ervaren stress als ze iets niet goed kunnen. Help ze daarom om hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Moet je dan het hele bedrijf op cursus sturen? Dat kan, maar juist ook in de dagelijkse praktijk valt een hoop te leren – mits je organisatie daarvoor het juiste leerklimaat heeft.

Zo’n bedrijf met een positief leerklimaat heet ook wel een lerende organisatie. In zo’n organisatie voelen medewerkers zich veilig om fouten te maken, vragen te stellen en ideeën te opperen. Ze doen daardoor steeds nieuwe kennis op en dragen hun ervaringen en inzichten over op anderen.

Bonustip

Wil je naast deze 7 tips een waardevolle tool inzetten om werkstress bij jouw personeel te lijf te gaan? Laat ze dan een assessment doen. Stress kan bijvoorbeeld ook ontstaan, doordat jouw medewerker niet op de juiste plek zit.

Digitale assessments kun je laten afnemen op verschillende locaties in heel Nederland. Kandidaten worden daar gastvrij ontvangen en krijgen persoonlijke aandacht, zodat ze zich helemaal op hun gemak voelen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Check de websites van Lamark of hrmforce en boek meteen een assessment.

 

Interesting article? You can share it here:

Floor Hendriks

Floor heeft een royale ervaring in het adviseren en implementeren van (online) HR instrumenten en diensten. Al meer dan tien jaar specialiseert hij zich in het benutten van online assessments en tools voor talent management uitdagingen in de HR cyclus met als doel de prestaties van medewerkers en organisaties te verhogen.