fbpx

5 tips: zo houd je je medewerkers gelukkig en tevreden

Auteur: Michael Gijzenberg | Published on: donderdag 15 september 2022 | Last updated on: donderdag 15 september 2022

werkgeluk medewerkers

Een gelukkige werknemer is een góéde werknemer, dat weet elke HR-manager. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers plezier houden in hun werk? We delen 5 handige tips over werkgeluk tijdens deze Week van het Werkgeluk.

Wil je een gezonde en succesvolle organisatie, dan doe je er goed aan om te investeren in je personeel. Want jouw mensen bepalen uiteindelijk wat je voor elkaar krijgt. En gelukkige, tevreden werknemers presteren beter, blijkt uit verschillende onderzoeken.

Wetenschappers van de Universiteit van Warwick ontdekten bijvoorbeeld een sterke relatie tussen geluk en productiviteit op de werkvloer. Gelukkige en gemotiveerde mensen zijn bovendien minder vaak ziek, kunnen beter omgaan met stress en blijven langer bij dezelfde werkgever, benadrukte hoogleraar Martijn Burger onlangs in dagblad NRC.

Niet gek dus, dat steeds meer bedrijven zich actief inzetten om het werkgeluk van hun werknemers te vergroten. Of mensen gelukkig zijn, heb je als werkgever natuurlijk niet helemaal in de hand. Maar je kunt wél veel doen om bij te dragen aan het werkgeluk van je medewerkers. Met deze vijf tips maak je een goede start.

 

Tip 1: Zorg voor een heldere visie

Werknemers besteden een aanzienlijk deel van hun tijd aan hun baan. Ze willen dan ook het gevoel hebben dat de moeite die ze in hun werk steken, zinvol is. Waarom doe je als organisatie wat je doet? Welk doel streef je na? En waar doe je het allemaal voor?

Als werkgever is het belangrijk dat je helder antwoord kunt geven op zulke vragen. Formuleer dus een duidelijke visie, en – heel belangrijk! – communiceer die ook. Een gezamenlijk doel motiveert en schept duidelijke kaders en verwachtingen. Bovendien trek je met zo’n verhaal werknemers aan die in jou geloven.

Let op: je visie moet kloppen met de praktijk – anders verlies je je geloofwaardigheid. Zeg je als zorgorganisatie bijvoorbeeld dat de cliënt op één staat, richt je bedrijfsvoering dan ook zo in dat medewerkers niet onnodig veel tijd kwijt zijn aan administratie en andere randzaken.

 

Tip 2: Werk actief aan je bedrijfscultuur

Collega’s en de sfeer binnen een bedrijf zijn heel bepalend voor het werkgeluk van medewerkers. ‘Vitamine A’, noemt welzijnsexpert Hidde de Vries dat in een interview met NRC. ‘Mensen zijn groepsdieren. We hebben elkaar nodig voor ons zelfvertrouwen, om ons goed te voelen, om de juiste breinstofjes aan te maken’, zegt hij tegen de krant.

Denk dus na over de sfeer die je wilt creëren, en richt daar je beleid op in. Als werknemers bijvoorbeeld meer vrijheid en autonomie krijgen om hun werk te doen zoals zij dat willen, ervaren ze meer werkgeluk. Dat kan een reden zijn om soepel om te gaan met werktijden en thuiswerken. Plan ook regelmatig teamuitjes en andere gezamenlijke activiteiten, om de onderlinge band tussen collega’s te versterken.

Houd daarnaast in de gaten hoe het zit met de werkdruk. Een structureel te hoge werkdruk is funest voor het werkgeluk. Neem pauzes serieus en stuur mensen die overuren maken ook eens eerder naar huis. Te weinig werkdruk is overigens óók niet goed. Een bore-out ligt dan op de loer.

 

Tip 3: Kies je leidinggevenden zorgvuldig

Leidinggevenden spelen een cruciale rol bij werkgeluk, blijkt uit verschillende onderzoeken. Zo bleek in 2021 uit het Nationaal Werkgeluk Onderzoek, een enquête onder 1.500 werkende Nederlanders, dat leidinggevenden het werkgeluk van medewerkers kunnen maken of breken.

Ook de auteurs van het Handboek Werkgeluk (2020) concluderen dat managers een doorslaggevende rol hebben. Zij moeten in de gaten houden of medewerkers genoeg autonomie hebben, of de werkdruk niet te hoog is, de sfeer op de werkvloer goed is en het werk uitdagend blijft.

Het is dus heel belangrijk dat in jouw organisatie capabele managers en teamleiders rondlopen, die in staat zijn om hun mensen te begeleiden en te coachen. Managers met een sturende of controlerende stijl zorgen voor minder werkgeluk bij jouw personeel. Net als managers die directief leidinggeven of vooral gefocust zijn op het proces.

Merk je dat jouw leidinggevenden wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Een training kan ze helpen om hun leiderschapskwaliteiten verder te ontwikkelen.

 

Tip 4: Zorg dat medewerkers zich gewaardeerd voelen

Waardering is een grote drijfveer voor geluk op de werkvloer. Laat mensen dus voelen dat je ze waardeert. Ook hierin ligt een belangrijke rol voor leidinggevenden. Het is belangrijk dat zij regelmatig complimenten geven en ruimte bieden aan ieders meningen en inzichten.

Waardering geven kan trouwens op allerlei manieren. Zorg bijvoorbeeld dat werknemers niet zelf om loonsverhoging hoeven te vragen, maar kom zelf op tijd met een aanbod. Zit iemand thuis vanwege persoonlijke omstandigheden? Laat een bloemetje bezorgen. En heeft een medewerker de laatste tijd uitzonderlijk hard gewerkt? Verras diegene met een persoonlijke bedankkaart en iets lekkers – zoals brownies of taartjes per post.

Ook goedgevulde kerstpakketten (mét een persoonlijke boodschap van directe leidinggevenden), of een eindejaarsbonus zijn manieren om je waardering te laten blijken. Net als goede secundaire arbeidsvoorwaarden: bij sommige bedrijven kunnen medewerkers bijvoorbeeld hun lidmaatschap bij de sportschool of hun kappersbezoek declareren. Of denk aan een verzorgde lunch op kantoor. Zo’n dagelijks gezamenlijk moment draagt meteen bij aan de sfeer!

 

Tip 5: Maak assessments onderdeel van je selectieprocedure

Eigenlijk begint werkgeluk al voordat iemand in dienst treedt. Want als het niet matcht tussen jou en je nieuwe medewerker, wordt niemand daar gelukkig van. Mensen functioneren beter als ze op hun plek zitten. Je kunt daarom assessments inzetten in de selectieprocedure. Tegenwoordig doen we dat steeds vaker online. En met succes!

Door kandidaten een assessment te laten doen, krijg je een objectief beeld van hun karakter en kwaliteiten. Met die informatie kun je beter beoordelen of iemand bij jouw organisatie past. Uiteindelijk gaan mensen dan met meer plezier naar hun werk.

Bovendien helpen de uitkomst van assessments kandidaten om zichzelf beter te leren kennen. Ze kunnen de resultaten uit de tests gebruiken om zich verder professioneel te ontwikkelen. En ook dát draagt weer bij aan hun werkgeluk.

 

Aan de slag met digitale assessments

Digitale assessments kun je laten afnemen op verschillende locaties in heel Nederland. Kandidaten worden gastvrij ontvangen en krijgen persoonlijke aandacht, zodat ze zich helemaal op hun gemak voelen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Check de websites van Lamark of hrmforce en boek direct een assessment.

Interesting article? You can share it here:

Michael Gijzenberg

Michael is een verbindende management- en business partner met ruime ervaring in Hrmforce implementatie- en verbetertrajecten. Als ervaringsdeskundige creëert hij met de tooling van Hrmforce zicht en inzicht in mens en organisatie. Dat maakt hem uniek in het assessen en coachen van individuen en teams. Alles met doel talent te ontwikkelen, organisaties te laten groeien en plezier in werk te vergroten.