fbpx

Een goede leraar legt goed uit, is aardig en heeft humor!

Auteur: Annemieke Messelink | Published on: maandag 11 februari 2019 | Last updated on: dinsdag 17 mei 2022

hrmforce goede leerkracht

 

Wanneer ben je een goede leerkracht? Wat moet je kunnen, waar moet je goed in zijn? De wet BIO beschrijft zeven competenties en als ik dat lees krijg ik het gevoel dat je heel veel goed moet kunnen. Fontys Pabo in Eindhoven heeft in 2010 een onderzoek gedaan onder leerlingen wat zij een goede leraar vinden: dat is vooral iemand die heel goed uitlegt, aardig is en humor heeft!

 

Welke leraar herinner je je?

Ik denk dat dit wel een goede richting geeft als het gaat over competentie ontwikkeling van leraren. Uit andere onderzoeken is al gebleken dat voor de prestaties en motivatie van leerlingen het heel belangrijk is dat er een goede relatie is tussen leerkracht en leerling. En dat herkennen veel mensen ook uit de praktijk: voor de leerkrachten met wie je een leuk contact had of hebt, wil je meer doen dan voor diegenen met wie het niet klikt(e). En je herinnert je later vooral die leerkrachten met wie het leuk was. Hoe vaak hoor je niet van leerlingen dat ze een bepaald vak leuk vinden omdat de leerkracht zo leuk is en hij of zij de inhoud goed kan overbrengen?

 

Kracht van simpel

In alle gesprekken en bijeenkomsten over wat een leerkracht moet kunnen en weten is het goed om dit voor ogen te houden. Dat voorkomt dat competentieontwikkeling te complex en uitgebreid wordt. Natuurlijk is het mooi als iemand zowel in het persoonlijk contact prettig is, als goed kan uitleggen, goed op de hoogte is van alle didactische methoden, alles goed georganiseerd en gestructureerd heeft, goed met collega’s en externe partijen kan omgaan en ook nog zelf-reflectief is en gericht op eigen ontwikkeling. Te grote focus op de ontwikkeling van ál deze competenties kan leiden tot frustratie en een gevoel van druk. Gemakkelijk wordt dan vergeten waar het werkelijk om draait: leerlingen verder helpen en stimuleren tot ontwikkeling. De kracht van competentie ontwikkeling zit in het simpel houden en focussen op dat wat werkelijk belangrijk is: goed uitleggen, aardig zijn in het contact en humor hebben!

 

Interesting article? You can share it here:

Annemieke Messelink

Annemieke heeft zich de afgelopen jaren als psycholoog gespecialiseerd in competentie ontwikkeling binnen het onderwijs. Vanuit deze expertise ontwikkelt ze onderwijsspecifieke vragenlijsten m.b.t. competenties en werkdruk, traint ze teams in de toepassing van deze vragenlijsten en coacht ze leerkrachten m.b.t. competenties en werkdruk.