fbpx

Wat is een online assessment en waarom zijn ze belangrijk?

Author: Floor Hendriks | Published on dinsdag 6 maart 2018 | Last updated on maandag 18 oktober 2021

assessments hrmforce

 

Een online assessment wordt ook wel een e-assessment of vragenlijst genoemd en heeft betrekking op het afnemen van een assessment. De testen en vragenlijsten zijn online beschikbaar en kunnen hierdoor thuis of in een andere (gecontroleerde) context worden gemaakt. Online assessments zijn een meerwaarde voor organisaties, omdat bijvoorbeeld inzicht verkregen kan worden in de geschiktheid van kandidaten voor bepaalde functies of rollen. Daarnaast geven zij inzicht in de vaardigheden, competenties en het ontwikkel potentieel van medewerkers.

 

De voordelen van online assessment

Zoals vermeld kan een organisatie dankzij een online assessment zowel geld als tijd besparen. De assessments worden sneller afgenomen, door meer kandidaten, volledig online. Er hoeft dus geen gespecialiseerd personeel ingeschakeld en betaald te worden, aangezien alle nodige kennis al beschikbaar is. Ook is er geen nood aan een psycholoog of specialist die het assessment ondersteunt. Bedrijven halen dus méér uit hun werving van kandidaten, in een kortere tijd en voor een lagere kostprijs.

De onderdelen van een online assessment

Een online assessment omvat verschillende onderdelen, afhankelijk van de werkwijze van de organisatie en de prioriteiten. Zo zijn capaciteitstesters en vragenlijsten vooral voorkomende aspecten bij een dergelijk assessment, aangezien rollenspellen en simulaties van realistische situaties onmogelijk online doorgevoerd kunnen worden.

Alle opdrachten worden in een veilige context uitgevoerd, waartoe anderen geen toegang hebben. Als een capaciteitentest online wordt uitgevoerd, dan is het belangrijk er zeker van te zijn dat de ruimte waar de persoon in kwestie werkt volledig is afgesloten, én dat er geen toegang is tot andere websites op het internet. Het zijn dus vooral vragenlijsten en persoonlijkheidstest die thuis gedaan kunnen worden. Hiervan bestaan dan ook nog eens verschillende varianten, afhankelijk van de situatie.

Het rapporteren van een online assessment

Een online assessment beoordelen gaat doorgaans vele malen sneller dan een gewoon assessment, aangezien men de resultaten meteen via e-mail doorgestuurd krijgt. De resultaten van het assessment worden vervolgens via telefoon of op het kantoor van de zogenaamde ‘assessor’ besproken met een adviseur. In deze fase wordt toestemming gegeven om het rapport naar de werkgever te verzenden.

De voorbereiding van het online assessment

De voorbereiding van een dergelijk assessment maakt het voor werknemers eenvoudiger om een beeld te krijgen van wat ze kunnen verwachten tijdens zo’n online test. Ook hierbij is het belangrijk voor kandidaten om zich in alle stilte voor te bereiden, in een ruimte waar ze niet gestoord kunnen worden en ook geen afleiding hebben.

Het belang van een IQ-test voor online assessment

Een online assessment geeft een waarheidsgetrouwe weergave van de te verwachten prestaties en vaardigheden van een werknemer. Het spreekt dan ook voor zich dat deze vaardigheden onderhouden en ontwikkelen essentieel is om beter te scoren op een dergelijke online test. Er zijn echter nog andere manieren om hier meer uit te halen, en wel door middel van een IQ-test training. Bij een IQ-test training worden vaak voorkomende vragen en situaties behandeld, zodat men daar als werknemer beter kan op antwoorden en deze beter kan interpreteren.

Organisaties hebben baat bij online assessments

Een online assessment is ongetwijfeld een belangrijke factor bij het bepalen van de vaardigheden en persoonlijkheid van werknemers en kandidaten. Door middel van een doelgerichte test kunnen bedrijven hun mensen beter inschatten en naar waarde schatten, wat essentieel is voor het succes van de onderneming.

 

Vond je het een interessant artikel? Delen kan via:

OP DE HOOGTE BLIJVEN?